Conservatorium       AHK home english

Inleiding

Dit is het theoriegedeelte van het toelatingsexamen voor dit studiejaar. Je kunt het gebruiken om je voor te bereiden op het toelatingsexamen van een volgend studiejaar. Het soort vragen zal ongeveer hetzelfde blijven, de inhoud van de vragen zal uiteraard anders zijn. 

Het examen bestaat uit twee gedeeltes. Het eerste gedeelte bestaat uit tien solfègeopdrachten. Het tweede gedeelte bestaat uit tien algemene muziekleeropdrachten. 

Elke vraag bevat gemakkelijke en moeilijkere onderdelen. Je hoeft beslist niet alles te kunnen en te weten om te worden toegelaten, zeker niet als je je voor de vooropleiding aanmeldt. Doe wat je kunt en sla over wat voor jou te moeilijk of onbekend is. 

De geluidsvoorbeelden van het solfègegedeelte zijn mp3-bestanden. Om daar gebruik van te kunnen maken heb je de volgende dingen nodig:

  1. een redelijk snelle internetverbinding (56K-modem, ISDN of kabel)
  2. een vrij moderne browser (Internet Explorer 4.0 of hoger, Netscape Navigator 4.0 of hoger)
  3. een plug-in die in staat is om mp3-bestanden af te spelen (b.v. Quicktime of Windows MediaPlayer)
Alle geluidsvoorbeelden zijn er in twee versies:
  1. als lange versie in "real time" zoals je de voorbeelden ook bij het tentamen zelf te horen krijgt. Deze bestanden zijn vrij groot (3 à 5 MB) en te herkennen aan een grote button aan de rechterkant van je beeldscherm:
  2. voorbeeld lang "real time"
  3. als korte versie in "step time", ieder voorbeeld slechts een keer. Deze bestanden zijn veel kleiner en daarom gemakkelijker te downloaden (65 à 200 K) en te herkennen aan een kleine button aan de linkerkant van je venster:
voorbeeld kort "step time"
Het juiste antwoord op de vragen kun je vinden door met je muis over de lege notenvoorbeelden of tabellen te bewegen.